Bahan-Bahannya:
Ketam...(ini dah tentulah)
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering yang siap dikisar
Kicap manis Kipas Udang
Oyster Sauce
Tauchu
Sedikit lada hitam yang ditumbuk halus
Tomota Sauce
Sedikit gula, Air, Garam
Cara-Caranya.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili kering. Biarkan sehingga cili betul-betul garing.
Setelah bahan-bahan di atas garing masukkan Tauchu (lebih kurang 2-3 sudu bergantung kepada berapa ekor ketam - tidak boleh terlalu banyak juga sebab tauchu ni telah sedianya masin) , kicap manis kipas udang , oyster sauce , tomato sauce , sedikit lada hitam , gula , sedikit air dan garam secukup rasa.
Masukkan ketam dan gaulkan sehingga sebati . Tutupkan kuali semasa menunggu ketam masak supaya sos kita tidak kering dan hangus.
Cubalah....
P/S Tips : Halia tidak digunakan kerana penggunaannya akan menghilangkan rasa isi ketam.
No comments:
Post a Comment